Egy csepp két csepp szemcsepp

Szemcsepp mikor kell?

A szem az egyik legérzékenyebb testrészünk, emellett az egyik leginkább igénybevett érzékszervünk is. Fontos az óvása, illetve az, hogy a lehető legmegfelelőbben működjön. Azzal talán mindenki tisztában van, hogy az allergiások gyakran csepegtetnek a szemükbe. Viszont a szemcsepp nem pusztán az allergia tüneteinek enyhítésekor kerülhet elő. Szinte az összes szembetegségre felírt gyógyszert így lehet a legjobban alkalmazni. Úgyhogy attól függően, mi is a panaszunk, rengeteg szemcsepp típus létezik, ráadásul több gyártó is előállhat hasonló termékekkel. Mikor melyik hát az, amelyikre valóban szükségünk van?

Szemcseppek fajtái

Azt talán már mindenki kitapasztalta, hogy ha sokáig van szélben, hosszan ül a monitor előtt, vagy ha sokáig száraz helyen van, akkor égő, viszkető érzés alakul ki a szemében. Persze ugyanígy gondot okoz a por, ilyen olyan szennyeződések, ha bármi nem odaillő kerül a szembe, mint mondjuk a sampon. Ezekre a panaszokra általában szemcsepp a megoldás, de nem csupán ezekre s nem mindegy mikor melyikhez nyúlunk. Hatóanyagaik alapján nagyon fontos nem összekevernünk a csepp típusokat, hiszen nem ugyanazt a hatást fejtik ki. Jó példa erre az antibiotikum tartalmú szemcsepp. Bakteriális fertőzés okozta panaszok enyhítésére alkalmazzák, és antibiotikum tartalmuk miatt nem folyamatos szedésre valók, hanem kúraszerű alkalmazással kell kezelni a szemet. A bakteriális fertőzést annyiból egyszerű beazonosítani, hogy nagy valószínűséggel csak az egyik szem érintett – nem véletlenül mondják, hogy ilyenkor ne nyúlkáljunk kézzel és sose érjen a cseppentő közvetlenül a szembe. Ilyen esetben a szem körüli rész is megduzzad és bepirosodik. A legelterjedtebb ilyen fertőzés a kötőhártya gyulladás. A másik elterjedt és közismert szemcsepp kategória, ami allergiás reakciók enyhítésére szolgál, az Anti hisztaminos termékek sora. A készítmények csökkentik a szem körüli vérbőséget, illetve a szem viszkető érzését is. Előnye, hogy gyorsan felszívódik, és hamar fejti ki a hatását, még a legerőteljesebb pollen koncentráció mellett is pár percen belül enyhülnek a kellemetlen tünetek.

Szemcsepp választás

Bizonyos betegségeknél szükség van szteroid alapú készítményre is, ez a szemcsepp gyulladásra, jobban mondva azok elkerülésére alkalmas. Gyakran írják fel szemműtéten frissen átesett betegnek, bár a legtöbb ilyen termék vényköteles. Külön kategória a szemszárazság. Hiszen ez nem feltétlenül betegség, általában a környezetünkre reagálunk így. Ugyan súlyosbodhat és hosszú távon mindenképpen kellemetlen, de még nem feltétlenül jelez betegséget. Emberenként változó, hogy szemszárazságra melyik a legjobb szemcsepp. Nincs két egyforma szem, így két egyforma embernek sem biztos, hogy ugyanaz lesz hatásos. Az sem mindegy, kontaktlencsét visel-e az ember. Nem az a lényeg tehát, hogy a szemcsepp gyulladt szemre legyen megoldás, hanem, hogy miért is gyulladt a szemünk. Nem a tünetet kell enyhíteni, hanem segíteni a gyógyulást. A száraz szem példájánál maradva, a műkönny oldatok illetve permetek lehetnek vizes alapúak, vagy olajosak is. A vizes oldatos szemcsepp nagyja természetesen víz és emellett tartalmaz vitaminokat. Ellenben lehet, hogy a mi szemünknek nem ez hoz majd változást. Sajnos ezt ki kell kísérletezni.

Szemcsepp használata

Természetesen a szemész mindig segítségünkre lesz a megfelelő termék kiválasztásában. Ha bármilyen szubjektív érzésünk, tapasztalatunk van, érdemes megosztani vele, mert tud talán tanácsolni olyan szemcsepp fajtát, ami minden szempontból megfelel a szemünknek. A-vitamin tartalmú készítményeket írnak fel például olyan esetekben, ha a szaruhártya illetve a kötőhártya elváltozások igen előrehaladott és súlyos állapotban vannak. A cseppentés maga viszont legalább olyan fontos, mint a megfelelő kiválasztás. A szemhéjat finoman lehúzva, a szemfehérje alá cseppentsünk. Nem kell a lehető legnagyobb cseppet, mert a fölösleg úgyis kifolyik, vagy kipislogjuk. A szemcsepp szája sose érjen a szembe! Főleg fertőzéseknél fontos, hogy még véletlenül se terjesszük át a betegséget egyik szemből a másikba. Ha cseppentettünk, a szemhéjat finoman visszaengedhetjük. Nem kell nyomni, dörzsölni, sőt! A legjobb, ha 1-4 percre lehunyjuk a szemünket, hogy a folyadék egyenletesen eloszolhasson a szemben és legyen ideje feloldódni. Egy kevésbé tudományos előnye a becsukott szemnek az is, hogy a készítmény minden cseppje a szemünkbe oldódik, és nem jut belőle a könnycsatornába. Ha például műkönny használatánál rendszeresen érez kellemetlen ízt a szájában, biztos, hogy nem tartja elég ideig hunyva a szemét és valamennyi a könnycsatornán keresztül a szájába jutott. Óvatosan kell bánni azonban bizonyos termékekkel, mint az olyan szemszárazság elleni készítményekkel, amelyek az erek összehúzásával szüntetik meg a szem vörösségét. Ezekhez ugyanis a szervezetünk hozzá tud szokni és elhagyásuk után ugyanúgy vörösödni kezd a szem, mint a használatuk előtt. A legjobb, ha minden esetben konzultálunk szemészorvosunkkal, aki akár a kontaktlencsénk, akár a kórtörténetünk ismeretében segíthet kiválasztani a megfelelő készítményeket.