Miért legyen otthonunkban szén-monoxid érzékelő?

Mi történik, ha nincsen a lakásban szén-monoxid érzékelő?

A szén-monoxidot csendes gyilkosnak is szokás nevezni. Színtelen, szagtalan, íztelen és mérgező. Megfelelő minősítésű szén-monoxid érzékelő nélkül nem vesszük észre a jelenlétét, ami már kis mértékben is életveszélyes. A szén-monoxid a levegőnél könnyebb gáz, amely a tökéletlen égés során jön létre, ezért elsősorban (de nem kizárólag!)  a fűtésszezonban jelent nagy veszélyt. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mert kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz (COHgb). A szén-monoxid mérgezés kezdeti tünetei közé tartozik a hányinger és fejfájást, melyeknek az esetek többségében nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget addig, amíg a tünetek súlyossá nem vállnak. A mérgezés esetében ezt nincs lehetőségünk megvárni, a tragédia hirtelen következik be. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.

 

A mérgezés mértéke százalékokban aszerint alakul, hogy milyen magas a vérben azoknak a hemoglobinoknak a koncentrációja, amelyhez szén-monoxid kötődött: eszerint 30% alatt fejfájás, szédülés, émelygés jelentkezhet. 30-40% között fáradtság és zavarodottság a jellemző tünet. 40-60%-nál már eszméletvesztés és alacsony vérnyomás alakul ki. 60% felett pedig az oxigénhiány miatt életét veszti az illető. Előfordul, hogy a személy, aki elszenvedi a mérgezést, izomgörcsös és hányás is tapasztal, esetleg fulladni kezd. A tüneteket könnyű elbagatellizálni, ezért, ha mérgezés szempontjából potenciális helyiségben vagyunk, családtagjaink is hasonló tüneteket tapasztalnak, azonnal lépjünk!

Hogyan kerül ez a mérgező gáz a lakásba? Miben segít a szén-monoxid érzékelő?

A szén-monoxid érzékelő nem akadályozza meg a mérgező gáz kialakulását, de azonnal jelzi a jelenlétét. A nyílt égésterű és kéménybe nem kötött vagy kéménybe kötött gázkészülékek a működésük során a helyiség levegőjét használják. Abban az esetben, ha nem jut a berendezés elegendő levegőhöz, az áramlás megfordult és visszaáramlik az égéstermék. Emiatt tökéletlen égés alakulhat ki és másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jön létre. Mire az értékhatár kritikusan veszélyesség válhatna, a szén-monoxid jelző bekapcsol. Fontos tudni, azt is, hogy mindez nem csak a gázzal működő berendezések okozhatják, hanem a kandalló, cserépkályha, olajkályha és a vegyestüzelésű kazán is, ezért az érzékelő felszerelése ezek esetében is indokolt és erősen javallott.

Mire figyeljek, ha van szén-monoxid jelzőm?

A megbízhatóság érdekében ezeknek a készülékeknek szavatossági ideje van. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy egy bizonyos időtartalmat. követően a működésük nem megbízható, le kell cserélni a régit. Ez gyártónként eltérő lehet, így olvassuk mindig figyelmesen el a használati utasítást és a csomagoláson feltüntetett információkat. https://www.ventil.hu/szen-monoxid-erzekelo

Az érzékelőt fejmagasságba kell telepíteni, azért, mert a szén-monoxid könnyű súlya miatt jól keveredik a levegővel. A nyílt lánggal működő eszköztől mintegy másfél méteres távolságra célszerű elhelyezni. Fontos, hogy az érzékelő ne a szoba sarkában kapjon helyet, a sarkoktól 10-20 centiméter távolságra kerüljön. Ha a hálószobába helyezzük az érzékelőt, akkor a fekvő helyzetben lévő fejünk magasságához mérjük.

A telepítést követően a teszt gomb megnyomásával tudjuk ellenőrizni a működését. Fontos, hogy ne tartsuk kipufogóhoz vagy tűzhöz, ne fújjunk rá cigarettafüstöt, mert ezekkel rontunk a készülék hatékonyságán, esetenként tönkre is tehetjük.

A szén-monoxid visszaáramlása megelőzhető a fűtésrendszer megfelelő karbantartásával, a gázzal és tűzzel működő berendezések szakszerű üzemeltetésével, a kéményt rendszerest ellenőriztetésével és takaríttatásával és azzal is, hogy nem járatjuk a gépjármű motorját a garázsban.

 

Mit tegyek, ha a szén-monoxid jelző jelez?

Ebben az esetben azonnal cselekedjünk! A szén-monoxid jelző nem fog tévesen, magától bekapcsolni, hanem csak akkor, ha a veszélyes mennyiségű mérgező gáz került a levegőbe. Ha jelez, akkor azonnal menjünk (a ház többi tagjával együtt) szabad levegőre, nyissunk ki minden ablakot és hívjunk segítséget! Ha a mérgezés mással történik, akkor is hívjünk mentőket, akár eszméleténél van, akár nincs. Mindenkit minél előbb távolítsunk el a veszélyes helyről – beleértve magunkat is. A gázzal teli helyiségbe csak akkor lépjünk be, ha kibírjuk a tartózkodást levegővétel nélkül. Ilyenkor fontos, hogy bárki veszélyeztetése nélkül intézkedjünk, és lehetőség szerint kapcsoljuk le a tüzelő-fűtő berendezést is. A tűzoltók értesítése is szükségessé válhat.