Milyen macska kaparófa lehetőségeink vannak?

A macska kaparófa kiválasztása

Hogyha az ember benti cicát tart, felmerülhet a kérdés, hogy melyek a legfontosabb kiegészítők, amiket érdemes beszerezni. Ilyenkor jönnek a bútorok, ágyak, játékok, etetők és egyéb fontos eszközök, azonban a macska kaparófa szintén a legfontosabbak közé tartozik, úgyhogy most ezzel foglalkoznánk részletesebben. Milyen legyen, hová helyezzük, megéri-e vásárolni vagy inkább csináljuk saját kézzel? 

Miért is szükséges a macska kaparófa?

A macska kaparófa kinti és benti cicáknak egyaránt fontos kiegészítője lehet. Amikor benti macskákról van szó, igazából nem is kérdéses egy macska kaparófa fontossága, hiszen odabent nem mindegy, hol élesítik a körmeiket. Sok gazdi úgy gondolja, hogy erről talán le lehet szoktatni a macskát, de ez pont olyan reflex, mint az elülső mancsokkal való „tésztagyúró” mozdulat náluk, vagy éppen a kezünk letámadása, hogyha váratlanul nyúlunk feléjük. Sokan ezt úgy oldják meg, hogy levágják a macskák karmait, aminek lehetnek emellett persze egészséggyi okai is, de még ekkor is elég éles maradhat ahhoz, hogy egy kanapét tönkre tegyen egy jó kis körömélesítés. 

macska-kaparoofa_pic1

Bizony bent nincs egyetlen bútor sem biztonságban a macskáktól, hiszen akármilyen kellemes vagy érdes felületet szeretnek egy kicsit megtépázni, és ezek a legdrágább bútorainkat is jelentik egyúttal.

Kültéri cicáknak pedig ugyanúgy érdemes lehet mesterséges macska kaparófa vásárlása vagy készítése, mert a természetes felületekben, mint a terasz tartógerendáiban például kárt tehetnek, ugyanakkor  a saját épségük érdekében is érdemes egy kaparófával foglalkozni inkább, a durva felületek ugyanis könnyen sérülést okozhatnak a mancsaikban. 

De milyen egy tökéletes macska kaparófa?

Egy tökéletes macska kaparófa sok feltételnek meg kell, hogy feleljen, úgyhogy a választás néha nem is olyan egyszerű, mint ahogy az ember gondolná. Igazából egy jó macska kaparófa rendelkezik kaparódeszkával, egy fekvő felülettel és egy mászós területtel, de persze ennél sokkal egyszerűbb megoldások is vannak, amiket azért igénybe lehet venni. Gyakorlatilag elegendő egy függőleges felületen körbetekert madzag vagy kötél, amit talán nem is olyan egyszerű elkészíteni, hogyha még nincs benne tapasztalatunk, vagy túl sok szabadidőnk, amit ilyesmire szánnánk. 

A macska kaparófa ezen túl akkor jó, hogyha tíz centivel hosszabb, mint a macska nyújtózkodott állapotban, így fogja megfelelőnek találni a kaparáshoz. Azonban nem jó előre megvenni egy kiscicának is a felnőttek számára alkalmas méretet, mert nekik kisebbre és kényelmesebbre van szükségük ahhoz, hogy utána használják is. 

Fontos, hogy lehetőség szerint magában álljon, ne valami mellett, hogy meg lehessen kerülni, sőt egy igazán jó kaparófa egyenesen a plafonig ér, azonban ehhez nem feltétlenül kell tartanunk magunkat. 

Otthon készített macska kaparófa? Nem gond!

Az otthon készített macska kaparófa sem lehetetlen feladat. Nincs hozzá másra szükségünk, mint egy egy hengerre, ami elég tartós ahhoz, hogy a macska kaparását kibírja, egy ragasztóra és kötélre, ami majd a tényleges körömélezés élményét nyújtja. A macska kaparófa ugyanis egészen nyúzva lesz, és hiába javasolnak sokan olyasmit, mint például a papír kéztörlő gurigája vagy hasonló kartonos megoldások, azok valószínűleg nem lesznek elég tartósak, legalább egy vastagabb nyújtófára lenne szükség, azonban kellő vastagságot és hosszúságot annyira nem árulnak a boltokban sem, vagy egyenesen ráfizetés lenne az egyszerűbb kaparófákhoz képest. 

macska-kaparoofa_pic2

Ha mégis van valamilyen jó alapanyagunk, deszkánk, akkor azt azért érdemes lehet megpróbálni átalakítani. Tulajdonképpen csak be kell ragasztózni a felületet és körbetekerjük a madzaggal vagy kötéllel, próbáljunk meg olyan használni, ami nem túl puha, hanem azért egy kicsit durvább. Igen ám, de általában az összeszerelési útmutatók eddig is terjednek el, arról már kevesebb szó esik, hogy azért ennek valahogy meg is kell állnia, és nem csak a földön, de akkor is, hogyha a macska rátámaszkodik. 

A legjobb macska kaparófa megtalálása nem lehetetlen feladat

A legjobb kaparófa megtalálása ennek ellenére nem egyszerű feladat, azonban persze nem is lehetetlen, hogyha kellő odafigyeléssel fordulunk felé. Legjobb, ha lemérjük cicánkat, és akár profi segítséget is kérhetünk méreteihez, de az sem ritka, hogy a termékek részletezik, mekkora macskáknak ideálisak a méreteik. Ne aggódjunk, ha elsőre nem jön össze a tökéletes, az sem gond, ez nem egy kifejezetten drága találmány, vagy ha mégis költségesebb, akkor egy macskabútor része, tehát nem az egész ár vész el, csak ki kell egészítenünk azt egy kaparófával. Így tehát megtalálhatjuk a legjobbat, amit a macskánk is szeret végül, és persze azért nem egy hatalmas feladat ez, hogy nyomást érezzünk. Széles választék vár minket az interneten is, ahol a leírások részletei segíthetik döntéseinket. Ha beszerzünk egy jó macska kaparófát, biztosan nem bánjuk meg, hiszen sok bútorunk megkímélhetjük a kellemetlen szakadásoktól, amik nem minden esetben javíthatók.