„Kutya eladó!” Mire figyeljünk, amikor négylábú barátot választunk?

 „Kutya eladó!” De biztosan kell nekünk?

Kutya eladó!” A legtöbb hirdetésben csak ennyit látunk, minden fontos részlet nélkül. Például az sem derül ki, milyen fajtájú az eb, keverék-e, milyen korban van. Ezeket a hirdetéseket kevesebben nyitják meg – érthető okból. Amikor elhatározzuk, hogy kutyát hozunk a házhoz, már tudjuk, milyenre vágyunk. Mielőtt azonban fejest ugranánk a kennel keresésbe, vegyünk egy mély levegőt és vizsgáljuk meg azt, mi mit tudunk biztosítani a jövevénynek. Egyáltalán biztosan vagyunk abban, hogy szeretnénk kutyát, vagy csak egy hirtelen jött lelkesedésről van szó? Az állattartás felelősséggel jár, és ahogy a gyerekeinket sem adjuk árvaházba, ha rájuk ununk, úgy a kutyákat sem kellene az utcára tenni vagy menhelyre adni, ha már nem akarjuk őket vagy megváltoztak az életkörülményeink. A kutyát egy életre fogadjuk magunk mellé. Tehát, még a költözés sem kifogás arra, hogy kitegyük őt a családból! Vele együtt gondolkodjunk és tervezzünk! Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a jövőben is minden körülmények között gondját tudjuk viselni, bele se fogjunk a kutyaprojektbe! Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy egy kölyökkutya láttán engednek a benyomásnak, s csak később döbbennek rá, hogy a kutyatartás legalább olyan összetett és időigényes, mint a gyereknevelés. A kutya egyszer felnő, személyisége kifejlődik, igényei megnőnek. Ha a kutya felnőtt korában nem viselkedik megfelelően, az nem az ő, hanem a mienk. Sokan azt hiszik, az engedelmes, jól viselkedők kutyák csak úgy lesznek. Nem. A nevelésen áll vagy bukik, ez pedig azt jelenti, hogy a kutyával rendszeresen foglalkozni kell. A kutyák igénylik a társaságot. Nem azért vannak, hogy egy kert végi kennelbe zárjuk őket, majd előadjuk a gondos gazdit a barátainknak.

Ha viszont tényleg stabil az elhatározásunk, s nem csak szeszélyről van szó, akkor hájra! Ha rákeresünk, hogy kutya eladó, a hirdetéseknek se szeri se száma. Biztos, hogy megtaláljuk az igazit! Ő biztosan megfogja hálálni a gondoskodásunkat és szeretetünket.

 

„Kutya eladó!” Mire számítsunk, ha még nem volt kutyánk?

Átböngésztük a kutya eladó hirdetéseket, kiválasztottunk egy megbízhatónak tűnő tenyésztőt, egykori gazdát, akivel gördülékeny és alapos a kommunikáció. Ez nagyon fontos. Ha a hirdetőt alig lehet elérni, minden információért könyörögni kell, ellentmondásokba ütközik és nincsenek rendben a kiskutya adatai, akkor hagyjuk inkább. Nézd meg az anyját, vedd el a lányát – tartja a mondás. Így kisebb az esélye annak, hogy lopott vagy beteg kutyát kapunk kézhez. Csakis is csippel és oltási könyvvel rendelkező négylábút vásároljunk. A csipphez szükség lesz egy lemondó nyilatkozatra is az előző gazdi részéről. Legyenek meg az első kötelező oltások is.

Minden kutya másképp éli meg azt, hogy új környezetbe kerül. Számítsunk rá, hogy eleinte előfordulhat, hogy sírni fog, kedvtelen, nehezen eszik. A kutya nem fogja magát hosszútávon éheztetni. Ellentmond az ösztöneinek. Baj, akkor van, ha több nap telik el és nem nyúl az ételhez. Akkor egészségügyi probléma is állhat a háttérben. Figyeljünk rá már az első pillanattól fogva. Székel-e és ha igen, milyen a bélsár. Ez főleg a kölyökkutyáknál fontos. Ha bármiben is bizonytalanok vagyunk, akkor konzultáljunk az állatorvossal. Figyeljünk arra is, hogy a kutya – főleg, ha még csak pár hetes – sokat igyon. Ha nem is eszik eleinte, fontos, hogy elegendő folyadékot vegyen magához. A kiskutyák gyorsan kiszáradhatnak. Nem kell azonban megijedni, a második héten már minden könnyebb és gördülékenyebb lesz. Megismerjük mi is az új jövevényt, és ő is elfoglalja a helyét a családban.

 

„Kutya eladó!” Alapvető egészségügyi ellátás

A kutya eladó, a kutya hazaérkezett, a kutya már eszik és játszik. Túlvagyunk az első időszakon, és mindenki boldog. Jöhetnek az alapvető kötelességek. Kölyköknél még sok oltásra számíthatunk, amelyekről az állatorvossal kell konzultálnunk és időpontot kérnünk. A szurit mindenki kutyus másképp viseli. A felnőtt kutyáknak is rendszeres oltásokra van szükségük, de már hosszabb időközönként. Erről szintén az állatorvos adhat felvilágosítást. Nekünk mit kell akkor tennünk?

Ha még nincs, akkor ki kell váltanunk az oltási könyvet, elintézni a csippet. A veszettség elleni kötelező védőoltást évente fogja kapni a kutya. Legalább negyedévente, de legfeljebb fél évente vigyük el féregtelenítésre. Ez nem csak a kutya egészsége miatt fontos, de a saját védelmünk érdekében is, ugyanis egyes parazitákat az emberek – főleg a gyerekek – is elkaphatnak. A kutyának több fertőző betegség elleni oltást is kell kapnia. Gondoskodni kell az ivartalanításról is. Amennyiben ebben a kérdésben bizonytalanok vagyunk, kérjük ki az állatorvos véleményét. Sokan vannak mellette és sokan ellene. Nem mindenki tartja etikusnak, humánusnak a kutya ivartalanítását, de manapság már többféle módszer is létezik a probléma kezelésére.

Amikor a kutya már elég idő, gondoskodjunk a bolhák és kullancsok elleni védelemről is. Erre is többféle módszer van, amelyekről szintén az állatorvos adhat bővebb felvilágosítást. Arról is őt kérdezzük, mire figyeljünk, ha arra gyanakszunk, hogy beteg kedvencünk. Ez eleinte nehéz, mert még nem ismerjük őt annyira, de a későbbiekben minden apró változásra felfogunk figyelni.

 

„Kutya eladó!” Milyen a nekem való kutya?

A kutya eladó hirdetések, kölyökkutya eladó hirdetések nem sokat árulnak el arról, milyen fajtájú ebről van szó. Legyünk konkrétabbak. Ehhez némi önismeret is jól jön. Ha aktív életünk van, szeretünk mozogni, akkor egy olyan kutya is jól fogja velünk érezni magát, amelyiknek nagy a mozgásigénye. Ha tudjuk viszont, hogy nem sok időnk jut ilyesmire, akkor válaszunk kisebb mozgásigényű fajtát. Olyan nincs, hogy egy kutya egész nap csak aludni akarjon. Lehetnek lusta ebek, de még ők sem vetik meg a közös játékot. Amelyik kutya rendszeresen elutasítja ezeket, meglehet, hogy lelkileg vagy testileg beteg. Járjunk alaposan utána, melyik fajtának milyen igényei vannak és mérlegeljük, mi mit tudunk ezekből biztosítani a számára. Vegyük figyelembe a saját korunkat, családunk tagjait is.